HemAktiviteterNoas GrötAsure Noas Gröt

Asure Noas Gröt

nuhungemisi

I muslimsk tradition sägs Noa och hans familj, då den Stora Flodens vattenmassor började dra sig tillbaka, ha samlat ihop all mat som återstod på arken och lagat till en läcker gröträtt. ”Ashura”, eller Noas gröt, är det namn som rätten fått.  

I åminnelse av profeten Noa och som en tacksägelse till Gud har Anatoliens folk och andra muslimer gjort det till en sed att på denna dag tillaga rätten och dela den med grannar och vänner. Att dela mat är ett sätt att utan hänsyn till personlig tro, bakgrund  eller  konfession  bekräfta  gemenskapen och den vitala relationen mellan människor. I syfte att följa denna goda tradition och utbreda delandets, kärlekens, fredens och medlidandets erfarenhet, bjuder också vi er på ett smakprov av profeten Noas hemlagade gröt.

Ashuradagen

Enligt muslimsk tradition har ett antal olika händelser under människans historia tilldragit sig på Ashuradagen. Häribland märks skapelsen av Adam och Eva, livet och döden, samt himlen och helvetet; profeten Abrahams räddning från elden; profeterna Jakobs och Josefs återförening; samt profeten Moses och hans folks räddning från faraos förtryck.

Profeten Muhammad påbjöd att Ashuradagen skulle uppmärksammas av muslimerna med en dagslång fasta. Även om denna så småningom ersattes av den månadslånga fastan under Ramadan fortsatte Profeten att iaktta fastan på Ashura, manade muslimerna att också göra det och bad Gud att förlåta synderna för dem som gjorde det.

Ingredienser
1 kopp (ca 2,5 dl) agnat vete
1/3 kopp kikärtor
1/3 kopp torra vita bönor
2 msk ris
12 ½ koppar vatten
10 bitar torkad aprikos
5 bitar torkat fikon
½ kopp kärnfria russin
1 liten apelsin
1 2/3 kopp socker
2 msk rosenvatten
2/3 kopp okrossad valnöt
½ litet granatäpple

Tillagning
Skölj vete, kikärtor och torra bönor. Lägg dem i blöt över natten, bönor och kikärtor i 1 kopp vatten vardera, samt en blandning av vete och ris i 2 koppar vatten.

Tillsätt 3 koppar vatten till vetet, samt 2 koppar vardera till kikärtor och bönor. Koka dem var för sig, vetet tills kornen lösts upp och stärkelsen kommit fram. Kikärtorna kan vid behov kokas i en tryckkokare.Skölj den torra frukten och lägg den i blöt i 1 ½ kopp vatten i 2 timmar. Blanda de kokta ingredienserna med den torra frukten i en kastrull och koka i 15 minuter. Skala apelsinen och skär skalet, inklusive det vita innerhöljet, i 3-4 cm långa och 1 cm breda strimlor. Dela klyftorna i 4-5 delar. Tillsätt alltihop till blandningen och koka ytterligare fem minuter. Tillsätt socker, koka 1-2 minuter och ta sedan bort kastrullen från plattan. Tillsätt rosenvatten och rör om. Häll i grötskålar. Garnera med valnötter och    granat-äpplekärnor. Servera kall.

RELATERADE SIDOR

SENAST