HemAktiviteterNoas GrötFirande av Ashura "Noas gröt"

Firande av Ashura ”Noas gröt”

Ashura-firandeLördagen den 21 januari anordnade Dialogslussen och Föreningen Selma Ashura-firande som ett led i att bygga broar mellan olika kulturer.

Ashura-firandeLördagen den 21 januari anordnade Dialogslussen och Föreningen Selma Ashura-firande som ett led i att bygga broar mellan olika kulturer. Gästerna bestod av bl.a. vänner, bekanta, arbetskamrater, kurskamrater till föreningernasmedlemmar. Bland gästerna fanns även representanter från kyrkan och synagogan utifrån att Ashuradagen firas i åminnelse av Noa, som är en gemensam gestalt inom de Abrahamatiska religionerna.

Dagen inleddes med en ney (vassflöjt) konsert som Ahmet Tekbilek bjöd på, som efterföljdes av en kort powerpoint-presentation . Gästerna upplystes även kort om kommande aktiviteter,  Dagen fortsatte med huvudinnehållet, alltså varför Ashuradagen firas och vad den har för betydelse för dagens samhälle.

Ebru Shayegh upplyste gästerna om varifrån denna sed har sitt ursprung, nämligen att Noa och hans efterföljare som flydde syndafloden tog skydd i arken som Noa hade byggt, samlade ihop all föda som blev kvar efter den långa färden, och tillagade en gröt. Denna gröt fick symbolisera gemenskap, kärlek och givmildhet. Att laga Noas gröt och dela med sig till grannar och andra bekanta, kom att bli en sed i Anatolien, utifrån att arken strandsatte sig i Anatolien. Noas gröt är en rätt som man inte äter ensam, utan en rätt som stärker banden med de man lever tillsammans med med i olika sammanhang.

Ebru var noga med att betona att Noas gröt även symboliserar det mångkulturella samhället vi idag lever i. Nämligen att varje ingrediens i Noas gröt är väldigt olik den andra i smak, och att var och bevarar sin egen smak, men tillsammans bidrar till en härlig blandning. De kristna och judiska gästerna gick upp på scen och berättade kort om Noa, syndafloden, fredsduvan och regbågen. De visade uppskattning för att ha blivit påminda om Noa, som de ansåg var en bortglömd gestalt, även de betonade att Noa står för en harmonisk samvaro, och drog paralleler mellan regnbågen och gröten. Mot slutet av dagen bjöds gästerna på Noas gröt med neykonsert i bakgrunden.

Gröten fick mycket beröm. Gästerna fick även en smakprov av Ebru konst (pappersmamoreringskonst) genom en filmvisning. Dagen avslutades med mingel, men innan det förklarades Noas gröt vän med semlan, som fanns med i buffén bland olika turkiska mezerätter. Belåtna gäster lämnade lokalen en efter en, och föreningsmedlemmarna passade på att påminna gästerna om att detta firande kommer att vara en återkommande aktivitet, som de väntas åter till.

Föregående artikel
Nästa artikel
RELATERADE SIDOR

SENAST