HemAktiviteterNoas GrötNoas Gröt Aktiviteter av Dialogslussen Föreningen från olika städer i Sverige

Noas Gröt Aktiviteter av Dialogslussen Föreningen från olika städer i Sverige

Volontärer från Dialogslussen Föreningen verksamma i Sverige anordnade Noas Gröt (Ashura) evenemang i olika städer i Sverige. Eftersom Ashuradagen inföll på sommaren i år anordnade föreningens volontärer aktiviteterna före och efter semestern. Med den verksamhet som genomfördes i detta sammanhang togs viktiga steg vad gäller dialog.
Volontärer i Dialogslussen anordnade i samarbete med föreningar i olika städer i Sverige vackra program där historien om Noas Gröt berättades. Som en reflektion av denna efterrätt på samhället diskuterades även idéerna om hur olika kulturer kan leva harmoniskt tillsammans i det svenska samhället i aktiviteterna. Mer än 200 personer deltog i programmen.
I detta sammanhang, med värdskapet för Lära för Livet i Göteborg, kom Dialogslussen-volontärer tillsammans med svenska gäster och andra invandrare bosatta i Sverige. 33 personer deltog i detta Noas Gröt-event och gäster från de länder där Ashura är helt okänt, som Sverige, Tyskland, Spanien, Chile och Indien, uttryckte sin tillfredsställelse med organisationen.

På Ashuradagen, som hölls i samarbete med Föreningen Utbildningscenter Söder i Stockholm och som Svenska kyrkan (Svensk Kyrkan) står som värd, höll Dialogslussen-volontärer korta tal till församlingen om betydelsen av Ashura (Noas Gröt). Regionala företrädare för Svenska kyrkan begärde också att dessa evenemang skulle hållas i andra kyrkor och uttryckte sin tillfredsställelse. Nyheterna och bilderna från evenemanget, som besöktes av cirka 75 personer, publicerades på kyrkans Facebooksida. En av gästerna vid evenemanget uttryckte att han lärt känna Gülenrörelsen och dess folk och även tackade dem för att de ”bidragit till förståelsen för individer från olika kulturer i det svenska samhället.”
I Umeå, en av Sveriges nordligaste städer, anordnade Dialogslussen volontärer ett Noas Gröt-evenemang för elever och lärare på kommunens språkskola för invandrare (SFI). Deltagarna, inklusive svenska lärare, invandrarelever och andra gäster, var ett 70-tal personer och många av dem smakade Ashura för första gången. Men de tyckte att det var läckert och talade särskilt om ”samexistensen och rikedomen av olika kulturer” som Noas Gröt representerar.
Äntligen samlades Dialogslussen-volontärer i Borås, en stad i sydvästra Sverige- Med värdskapet för Föreningen Bilda Tillsammans deltog 40 personer till evenemanget Noas Gröt. Gästerna fick höra att Ashura symboliserade ”social solidaritet och kulturell integration” snarare än en religiös åminnelse.

Föregående artikel
RELATERADE SIDOR

SENAST