HemBoktipsIslam och jag: om förnuft, tolerans och vår gemensamma framtid / Reflections...

Islam och jag: om förnuft, tolerans och vår gemensamma framtid / Reflections on Reason, Religion & Tolerance

reflections toleranceav Klas Grinell

Våren 2008 hölls en omröstning om vem som är världens viktigaste intellektuella. Omröstningen arrangerades av tidskrifterna Foreign Policy och Prospect, över en halv miljon personer gav sin röst över nätet. Vinnare blev Fethullah Gülen.
Arrangörerna var förvånade och förbryllade, liksom världen. Vem var det? Och hur kunde han komma före sådana som Umberto Eco och Noam Chomsky? Faktum var att alla de tio högst placerade har ursprung i den muslimska världen, och minst hälften av dem verkar utifrån den muslimska traditionen. Redovisningen av resultatet inleddes med tal om svårigheten med att ranka intellektuell styrka och betydelse. De flesta tidningar som rapporterade om omröstningen talade om en muslimsk mobilisering. Som om något slags fusk hade ägt rum. Ingen verkade kunna tänka sig att resultatet berodde på att Gülen faktiskt är en stor intellektuell.
Själv blev jag glad för att de muslimer som toppade listan var personer långt ifrån fundamentalism, våldsglorifiering och sådant som i media så ofta framstår som islams kärna.

”Islam och jag” är slutsåld på svenska men finns att köpa på engelska här: http://www.adlibris.com/se/bok/reflections-on-reason-religion-and-tolerance-9781935295563

RELATERADE SIDOR

SENAST